De werkplaats: waar je klust en hobbyt

Je zou met al je geklus in keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamers bijna vergeten dat veel voorbereidend werk op een andere plaats tot stand komt. In je werkplaats wordt niet alleen geschuurd, gezaagd, getimmerd en geboord, je kunt er ook veel spullen kwijt die elders in de weg liggen. Hoe richt je de werkplaats in en wat is essentieel?

Geen troep in huis

Hou de troep zo veel mogelijk buitenshuis tijdens het klussen, is een veelgehoord advies. Als je de mogelijkheid hebt om één ruimte van het huis te reserveren als werkruimte: doen. Het is handig voor elk klusje dat niet per se in huis hoeft te gebeuren en je hebt al je gereedschap en andere klusmaterialen op één plek. Heb je bijvoorbeeld internet thuis (wie heeft dat niet) en wil je het modem en overtollige snoeren mooi wegwerken, dan kun je er een passend kastje voor maken in je werkplaats. Dit scheelt stofzuigen en heen en weer lopen (je vergeet altijd wel iets), en je voorkomt dat je in al je klussende enthousiasme een dure vaas omver stoot. 

Werkbank met bankschroef

Een werkbank is belangrijk in je garage, schuur of klus- en hobbyruimte. Bevestig deze bij voorkeur aan de langste wand van de ruimte, dit is handig als je lange dingen moet zagen op je bankschroef. Deze bankschroef is essentieel om irritatie te voorkomen tijdens het (hand)zagen. Ook is het een handig attribuut om dingen mee om te buigen of als lijmklem te gebruiken. Rondom je werkbank hang je je sleutelset en schroevendraaiers op, heb je opbergruimte voor zwaar gereedschap (gebruik hier afgedankte kasten voor) en bewaar je restjes materialen, zoals behang, verf, inpakpapier, hout, elektra, enzovoorts. Tip: zorg dat er een oude lap hangt, of een keukenrol. 

Lekker knoeien

Het is niet alleen een plek om klussen met veel herrie te doen. Je kunt het ook als atelier gebruiken. Schilderen, een poppenhuis maken, muziek maken en kleien. En wat een zegen: deze ruimte hoeft niet de hele tijd brandschoon te blijven, je mag hier lekker knoeien. Eens in de zoveel tijd mag er natuurlijk wel een stofzuiger doorheen, maar mensen als Rob Geus zullen hier niet komen controleren. Zorg ook dat je zelf een klussenpak aan hebt, anders neem je al het stof alsnog mee de huiskamer in. En zet een radiootje neer, want ondanks dat de lat der hygiëne hier niet hoog ligt, moet het er wel een beetje gezellig zijn. Een klemmende deur schuren of schaven, een kastje een nieuwe look geven, apparaten repareren, een schilderij van een nieuwe lijst voorzien of wat voor karweitje dan ook: je neemt het allemaal mee naar je werkplaats.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen