Ben jij al betoverd door het magische vlammenspel van de elektrische haard?

Genieten van een magisch vlammenspel zonder dat je daarvoor hout en een rookkanaal nodig hebt. Dat is mogelijk met een elektrische haard. Overal waar een stopcontact in de buurt is, zorgen speelse vlammen voor een gezellige, rustgevende en nostalgische sfeer in huis. Welke soorten elektrische haarden zijn er eigenlijk allemaal?

Waarom wij verlangen naar het vlammenspel

De meeste woningen in Nederland worden verwarmd door middel van radiatoren of vloerverwarming. Van een openlijk vlammenspel is al lang geen sprake meer. Toch denken wij bij warmte in eerste instantie nog altijd aan vuur. Dat komt omdat het een direct beroep doet op onze oerinstincten. Dit verklaart ook ons verlangen naar het vlammenspel. Alleen al het zien van bewegende vlammen geeft ons een knus en warm gevoel. Veel mensen hebben daarom tegenwoordig ook een haard in huis. Tot voor kort bepaalde het zelf hout stoken in de houtkachel de trend. Daar komt de laatste tijd wat verandering in. Tegenwoordig kiezen mensen ook steeds vaker voor een milieuvriendelijke elektrische haard.

Warme en koude haarden

Zijn elektrische haarden bedoeld om je woning mee te verwarmen? Het antwoord op die vraag is nee. Een elektrische haard is in de eerste plaats een sfeerhaard waarbij je helemaal tot rust kunt komen en je laat betoveren door de dansende vlammen. Deze worden heel realistisch nagebootst en zijn nog maar moeilijk van echt te onderscheiden. Dat het geen echt vuur is, blijkt vooral uit het feit dat dit soort elektrische haarden weinig tot geen warmte afgeven. Toch zijn er ook een aantal modellen die dat wel doen. Rondom dit type haard die meestal een vermogen heeft van 1-5 kW, is het aangenaam toeven. Zeker in de koude maanden is het echter geen overbodige luxe om ook de verwarming aan te laten staan wanneer je de hele huiskamer wilt verwarmen.

Verschillende soorten elektrische haarden

  • Haarden die werken op basis van LED-verlichting zijn de goedkoopste manier om een levendig vlammenspel in huis te halen. LED-lampen zijn bovendien energiezuinig en gaan lang mee. Dankzij een speciale techniek wordt met behulp van het licht op een glasplaat de illusie gecreëerd van een gloeiend haardvuur.
  • Haarden die gebruik maken van waterdamp en licht laten een nog realistischer vlammenspel zien. Door de waterdamp ontstaat er een rookeffect dat opstijgt uit het vuur.
  • Haarden die zijn gebaseerd op de Pepper’s Ghost-techniek zorgen niet alleen voor heel realistisch haardvuur, maar ook voor vonken die opspringen en knisperende geluiden maken.

Ingebouwde of vrijstaande haarden

Een belangrijk voordeel van elektrische haarden is dat je ze overal kunt plaatsen. Je hebt immers geen afvoer nodig. Wie een haard wil die eruitziet als een echte kachel kan er voor kiezen om deze in te bouwen in bijvoorbeeld een schouw. Deze elektrische haarden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Bovendien geven ze je de mogelijkheid om het vuur van verschillende kanten te bekijken. Dat gaat ook op voor de vrijstaande haarden die je op elke plek in huis waar een stopcontact zit, kunt neerzetten. Dit type elektrische haard is verkrijgbaar in allerlei verschillende modellen waarvan sommige zelfs worden geleverd met een complete schouw. Keuze genoeg dus om jouw droomkachel in huis te halen.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen