Zo moet jij je screendoek vervangen

Je screendoek vervangen is meestal niet echt ingewikkeld. Het is een klus die je het beste met zijn tweeën doet als je screen breder is dan 1,20m. Bij kleinere screens kun je de klus ook vrij eenvoudig in je eentje klaren. Maar hoe vervang je eigenlijk je screendoek? Dat doe je in deze 5 stappen.

Stap 1. Koop vervangend screendoek

Je oude screendoek is waarschijnlijk vies, versleten of kapot. Tijd voor een nieuw doek dus. Je begint de klus door te zorgen voor een nieuw screendoek. Screendoek kopen doe je het best bij een specialist in dit soort materialen. Dan weet je zeker dat je een doek koopt van goede kwaliteit, dat weer jaren mee kan. De meeste specialistische websites hebben ook een handig overzicht op hun website waarop staat welke maten je moet hanteren. Het inmeten van het screendoek is een erg belangrijke stap, omdat anders de kans groot is dat het nieuwe doek (net) niet past.

Stap 2. Demonteer je screen

Is je nieuwe doek aangekomen? Dan kun je aan de slag om het screendoek te vervangen! Allereerst schroef je de cassette los waar het screendoek achter zit. Deze cassette kun je helemaal los maken en van de bovenrol af halen. Daarna schroef je aan één van de zijkanten de zijgeleider en de zijkant van de sluitkap los. Je kunt dan de zijgeleider opzij trekken en de rol met de stof erop losmaken. Als het een handbediend screen is, zit het touwtje vaak door een gat in de buur naar binnen toe. Trek het touwtje door het gaatje naar buiten en neem dan de rol los. Leg deze op de grond.

Stap 3. Oud doek losmaken

Leg het screendoek op de grond en rol het helemaal uit. Pak de metalen buis aan de bovenkant op. Aan de zijkant zit een sluitklepje dat je met een schroevendraaier los kunt maken. Soms zit er nog een extra sluiter aan de zijkant die je los moet maken. Daarna kun je het doek opzij uit de buis schuiven. Doe dit vervolgens ook met de dunne buis aan de onderkant van het screendoek.

Stap 4. Nieuw doek vastmaken

Leg het oude screendoek plat op de grond. Aan de bovenkant en onderkant zitten dunne, flexibele buisjes in de naad. Deze doekpezen kun je eruit schuiven. Leg het nieuwe doek op het oude doek en kijk of de afmetingen kloppen. Check ook of het doek wel met de bovenkant naar boven ligt. Schuif dan de doekpezen in de naden van het nieuwe doek. Vervolgens kun je het nieuwe doek in de bovenbuis en onderbuis schuiven. Sluit de systemen weer met de sluitdopjes. Je nieuwe doek is gereed om op te hangen.

Stap 5. Monteer het doek weer in de geleiders

Rol de doek helemaal op. Neem het mee naar het raam en leg de onderrand weer netjes tussen de geleiders. Steek het touwtje (bij handbediening) weer terug naar binnen. Zet dan de rol aan de zijkant weer vast in de bovensteun. Doe dit ook aan de andere kant. Laat het doek voorzichtig naar beneden zakken in de geleiders. Dit doe je om te checken of het doek wel recht naar beneden zakt. Als je de rol scheef hebt opgerold, zal het doek niet soepel bewegen. Loopt het goed? Dan zet je aan de zijkant de kapsteun en de zijgeleider weer vast met de schroevendraaier.

Een screendoek vervangen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je kunt deze klus ook zelf doen als je niet zoveel ervaring hebt. Wel kan het helpen om een video te bekijken waarin wordt uitgelegd hoe je je screendoek precies moet vervangen. Dan heb je ook een beter beeld bij de klus en weet je precies wat je kunt verwachten.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen