Hoe richt ik mijn stadstuin in?

Klein maar fijn 

Woon jij midden in de stad en is de ruimte in je tuin klein maar fijn? Dan zijn er een tal van mogelijkheden om dit helemaal naar jou wens te maken, want met een goede voorbereiding kan jij van jouw tuin een heerlijke droomplek maken.

Functies

Welke functies moet jouw tuin hebben? Hou je van tuinieren? Uitgebreid eten? Kindvriendelijk zijn? Hou je van veel zon? Moet er nog bergruimte bij? Misschien een kleine overkapping? Dit alles kan invloed hebben op jouw tuinindeling. Omdat de ruimte beperkt is zal je keuzes moeten maken en kijken naar wat voor jou belangrijk is. Dus pak een pen en papier en schrijf alle prioriteiten onder elkaar en/of begin met een schets van de tuinindeling.

Tuinindeling

Kies voor 1 terras. Dit kan ook leuk in het midden of achter in de tuin. Ga jij voor een eetset, tafel met tuinstoelen of leuke stoelen met een bank door meer zitplaatsen te creëren? Of kies je liever een lounge tuinset waar je heerlijk in kan weg dromen? Je meubels zijn sfeerbepalend. Let ook op dat er voldoende loopruimte rondom je terras is.

Bestrating 

Bij een terras is het fijn om het bestraat te hebben. Denk bij bestrating bij voorkeur aan grotere tegels, hierdoor lijkt je tuin gelijk wat ruimer. Ook een stukje gras of grind is fijn omdat daar je regenwater in opgenomen kan worden. Mocht je voor grind kiezen, dan kan dit ook in een strook langs het looppad en eventueel om het terras heen. Heb je liever geen tegels in de tuin? Je kunt ook kiezen voor vlonders. Hiermee kan je ook goed met hoogtes werken voor een speels effect. 

Groen geeft rust

Wist je dat je door hoogteverschillen meer diepte creëert en je tuin daardoor groter lijkt? Het is leuk om met een pergola te werken. Ook kan je met hoge struiken of boompjes met daarbij bodembedekkers werken. Kies ook voor groenblijvers zoals bijvoorbeeld siergras. Zodat er ook in de winter nog wat groen in je tuin te zien is. Werk niet met te veel kleur, groen straalt rust uit. Kies planten met een lange bloeitijd, zo blijft je tuin langer levendig. 

Hou je van potjes met planten? Zet deze dan in 1 groepje bij elkaar, zo hou je een rustigere uitstraling. 

Sfeer maken

Om heerlijke zomeravonden te genieten van je tuin, is het gezellig om kaarsjes te branden op je tuintafel. Denk ook aan fakkels in de borders en misschien een leuke vuurschaal op je terras. Met een loungeset kun je kiezen voor gezellige sierkussens. Een sfeervol vloerkleed op de grond en lampjes in de lucht of lampionnen in de boom? Of hou je het liever wat rustiger? Kijk vooral naar wat bij jou past. Ook kan je kiezen voor vaste lampjes in de tuin. Voordeel hiervan is dat je altijd beter zicht hebt in de tuin. Het verhoogt de sfeer en uitstraling van de buitenruimte, ook verbetert het de veiligheid. Verlichting met een bewegingssensor is hiervoor ook een aanrader. 

Wel of geen overkapping

Je kunt kiezen om een kleine overkapping te maken, maar vind je dit toch te krap worden, dan zijn er ook andere oplossingen voor te verzinnen. Denk aan een parasol of een zonnedoek. Ook met een boom of pergola's met klimplanten kan je veel kanten op. Zo kan je toch een schaduwplekje creëren om met warmte lekker buiten te kunnen zitten en/of eten. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen