Maak je tuin klaar voor de winter met deze tips!

Het is niet zo dat, omdat de koudere maanden voor de deur staan, je groene vingers ook een winterslaap moeten houden! Sterker nog, ook in de winter is het belangrijk om met je tuin bezig te zijn. Met een beetje voorbereiding kun je in de winter door met tuinieren. En je tuin winterklaar maken en voorbereiden op de vorst. Zet bijvoorbeeld je 4 persoons tuinset binnen in de schuur of bedek je deze met speciale beschermingshoezen. Hieronder lees je de beste tips om je tuin voor te bereiden op de winter.

Haal je planten naar binnen

Haal planten naar binnen die je niet aan bevriezing wilt blootstellen. Potplanten zijn kwetsbaarder voor de kou dan planten die direct in de grond staan, dus het is belangrijk om ze naar binnen te halen of tenminste naar een beschutte plek buiten te verplaatsen als je wilt dat ze de winter overleven. Als je kwetsbare planten hebt of planten die je bijzonder dierbaar zijn, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. 

Snoei dode takken van je bomen en struiken

Door dood hout van je planten te snoeien blijven ze gezond en sterk tijdens de winter én zien ze er in het voorjaar mooier uit. Het is ook een goed idee om losse takken vast te binden die kunnen breken onder het gewicht van zware sneeuwval of ijs.

Maak gebruik van mulch

Het aanbrengen van een dikke laag mulch, of bodembedekking, rond je planten isoleert hun wortels en beschermt ze tegen het harde koude weer. Dit is vooral belangrijk voor planten die net beginnen en nog geen kans hebben gehad om een sterk wortelstelsel te ontwikkelen. Je kunt hooi, stro, schorssnippers of zelfs bladeren als mulch gebruiken. Maar vrijwel alles wat na verloop van tijd afbreekt en voor wat isolatie zorgt, werkt goed! Zorg er alleen voor dat je de mulch niet te hoog opstapelt rond de basis van je planten, want dat kan knaagdieren zoals muizen aanmoedigen om zich daar tijdens de winter te vestigen.

Bedek tere planten met jute zakken 

Als je weet dat er vorst op komst is, dan is het belangrijk om je kwetsbare planten te bedekken met jute doeken of zakken. Dit geeft ze een extra laag bescherming tegen de vriestemperaturen en de gevoelstemperatuur. Zorg er wel voor dat je de doeken overdag verwijdert als de temperatuur boven het vriespunt stijgt, want je wilt ook niet dat je planten het te warm krijgen.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je je tuin de hele winter laten bloeien én beschermen tegen de kou en vorst. Veel succes!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen