Zelf een houten schommel maken voor veel tuin plezier. Zo doe je het

Een zomer vol plezier begint natuurlijk in je eigen achtertuin! Buitenspelen is voor kinderen ontzettend leuk en ook heel gezond. En in je eigen tuin is dat natuurlijk helemaal fijn! Wil je graag een leuke schommel voor je kinderen, maar vind je het nogal een grote uitgave? Zelf je eigen schommel bouwen is niet zo moeilijk als dat het misschien lijkt en het scheelt veel voor je portemonnee. Zo bouw in 6 stappen een schommel in je eigen tuin.

Stap 1: kies voor het juiste hout

De constructie van een schommel begint natuurlijk bij het juiste hout. Als basis voor de schommel wil je goed en stevig hout kopen. Het is belangrijk dat het hout door weer en wind kan overleven. Vurenhout of Douglashout zijn hiervoor het meest geschikt.

Stap 2: bepaal de juiste plek in de tuin

De juiste locatie bepalen is natuurlijk heel belangrijk. Je wil het liefst een plek in de tuin kiezen die volledig vrijstaand is, zodat de schommel nergens dichtbij in de buurt staat. Dan heb je namelijk alle ruimte om flink te schommelen, in plaats van een beetje heen en weer te wiegen als hij in de buurt van de schutting staat. 

Stap 3: het geraamte en de constructie

Nu komt het zware werk om de hoek kijken. Het meet en zaagwerk kan je prima doen op de plek waar de schommel moet komen, maar het kan ook prettig zijn om dit op een andere plek te doen, zoals de garage of een echte werkplaats. Voor het geraamte zorg je eerst dat alle houten balken op maat gezaagd zijn, voordat je ze in de grond zet. Als de hoofdpalen staan, bevestig je de balk waaraan de schommel zal gaan hangen. Het gereedschap dat je waarschijnlijk nodig hebt, is een boor (het liefst een verzinkboor), schroeven en een hamer om de palen mee in de grond te slaan.

Stap 4: een schommelplank van hout

Je kan gaan voor een traditionele schommel die bestaat uit een plank, die hangt aan twee touwen, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een nestschommel, waar je lekker in kan liggen, of voor een babyschommel, waar je kleintje niet uit kan vallen door de hogere zijkanten en voorkant.
Zorg ervoor dat de schommelplank lang en breed genoeg is, zodat je er comfortabel op kan zitten. Het is ook mogelijk om een tweepersoons plank te maken natuurlijk, zolang deze maar stevig genoeg is. Het materiaal dat je het beste kan gebruiken voor de schommelplank is uiteraard hout. Een houten schommelplank maakt de schommel authentiek en het geeft een warme uitstraling aan je tuin.

Stap 5: bevestig je de schommel met ketting of touw?

Je kunt zelf kiezen waar je de schommelplank aan laat hangen. Belangrijk is wel dat het materiaal stevig is en dus genoeg gewicht kan dragen. En dat het goed aan elkaar bevestigd wordt. Een ijzeren ketting is de meest stevige keuze en kan ook het meeste gewicht dragen. Daarentegen is een ketting wel weer minder flexibel en maakt het de speelvrijheid misschien wat beperkt.

Stap 6: de afwerking

Als laatste stap kun je er natuurlijk voor kiezen om de schommel geheel naar eigen stijl en smaak af te werken. Wil je hem bijvoorbeeld een leuke kleur geven? Dan kun je de houten balken makkelijk zelf schilderen. Maar let op, je moet natuurlijk wel verf gebruiken die geschikt is voor buiten.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen